Zastanawiasz się, czy koncentrat pomidorowy jest zdrowy? Następnie przeczytaj nasz poniższy artykuł. Ogólnie jest bardzo zdrowy. Dzieje się tak ze względu na jego skład odżywczy. Regularne stosowanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i problemy z sercem. Pełne informacje na ten temat podaliśmy w naszym artykule.
Przecier pomidorowy stosowany jest niemal na całym świecie. Przygotowuje się go przez gotowanie pomidorów na wolnym ogniu. Większość ludzi chce wiedzieć, czy koncentrat pomidorowy jest zdrowy, czy nie. Ponieważ jest po prostu zrobiony z pomidorów, oferuje wszystkie korzyści zdrowotne. Wyjaśniliśmy je w tym artykule.
Jak zrobić koncentrat pomidorowy?
Istnieje wiele marek pasty pomidorowej. Większość jest produkowana w przemyśle, ale jeśli chcesz, możesz zrobić je w domu.
- Zrobienie pasty pomidorowej jest proste. Najpierw siekasz pomidory. Następnie dodaj je do dużego garnka i zacznij gotować na wolnym ogniu. Ten proces może zająć kilka godzin. Pomogłoby, gdybyś ciągle mieszał pomidory, aby wszystko wymieszać.
- Kiedy uznasz, że mieszanina jest wystarczająco skoncentrowana, odcedź ją. Teraz pozwól mu ostygnąć. Na koniec przechowuj mieszaninę w szczelnym pojemniku. Możesz go następnie używać według własnego uznania.
- Jeśli chcesz, żeby pasta była smaczniejsza i zdrowsza, użyj pomidora śliwkowego. Dzieje się tak dlatego, że mają mniejszą zawartość wody i więcej miąższu. Czy zatem pasta pomidorowa jest zdrowa, jeśli użyjemy pomidorów śliwkowych? Tak, staje się zdrowsze, gdy używamy najlepszych składników. Ich zalety wyjaśniliśmy w dalszej części artykułu.
Skład odżywczy przecieru pomidorowego
Przeciery pomidorowe mają przeważnie wysoką zawartość wody. Zawierają także węglowodany i białka. Jedna 100 g puszka koncentratu pomidorowego w puszkach dostarcza około 82 kcal. Dokładny skład odżywczy podano poniżej.
Woda | 73,5 g |
Kalorie | 82 kcal |
Białko | 4,32 g |
Węglowodany | 18,9 g |
Całkowity lipid (tłuszcz) | 0,47 g |
Popiół | 2,8 g |
Błonnik ogółem | 4,1 g |
Cukry ogółem | 12,2 g |
Wapń | 36 mg |
Magnez | 42 mg |
Potas | 10,10 mg |
Sód | 59 mg |
Witamina C | 21,9 mg |
Przecier pomidorowy zawiera wiele niezbędnych minerałów, z których najważniejsze to potas i sód. Ma też bardzo mało kalorii, co czyni go zdrowym i dlatego wykorzystuje się go w wielu potrawach.
Czytaj więcej: Czy miód wielokwiatowy jest zdrowy? Jego zalety i odżywianie
Czy koncentrat pomidorowy jest zdrowy?
Pasta pomidorowa wytwarzana jest z pomidorów, co oznacza, że oferuje wszystkie zalety jedzenia pomidorów. Fakt, że do domowej pasty nie dodaje się żadnych dodatków, czyni ją jeszcze lepszą.
Główne zalety pasty pomidorowej to poprawa skóry i mniejsze ryzyko wystąpienia szkodliwych chorób, takich jak rak.
Ochrona skóry
Pasta pomidorowa jest dobra dla Twojej skóry. Zawiera kilka ważnych związków organicznych, z których najważniejszym jest likopen. Likopen ma kilka istotnych właściwości zdrowotnych i jest również odpowiedzialny za czerwony kolor pomidorów.
Badania wykazały, że likopen może chronić przed promieniowaniem UV. Jest to dobre, ponieważ może zapobiec poparzeniom słonecznym.
Lepsze zdrowie serca
Pasta pomidorowa ma wysoki poziom likopenu i innych powiązanych beta-karotenu. Mogą poprawić przepływ krwi i zapobiec ryzyku zawału serca. Mówi się, że związki te mają zdolność zmniejszania stężenia złego cholesterolu w organizmie.
Zatem jedzenie koncentratu pomidorowego ma wszystkie te zalety dla zdrowia serca, co jest dobre.
Zapobieganie Rakowi
Jedzenie pomidorów i produktów na bazie pomidorów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Głównym powodem jest obecność likopenu w pomidorach. Jeśli likopen jest niższy we krwi, może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak prostaty, płuc i żołądka.
Czy pasta pomidorowa to żywność przetworzona?
Przecier pomidorowy jest żywnością przetworzoną, ponieważ gotuje się go przez pewien czas na ogniu. Czy zatem pasta pomidorowa jest zdrowa, nawet jeśli jest przetworzona? Jest zdrowy, bo dopiero co ugotowany, bez żadnych dodatków.
Czy pasta pomidorowa w puszkach jest zdrowa?
Może to zależeć od składników. Jeśli nie ma dodatkowych środków chemicznych, pasta pomidorowa jest całkowicie zdrowa. Niektóre firmy dodają dużo soli do swojej pasty pomidorowej. Aby uzyskać lepszą opcję, możesz wypróbować te z niewielką ilością soli lub bez niej.
Pasta pomidorowa jest używana do wielu potraw. Przygotowuje się go przez gotowanie pomidorów na ogniu. Jest pyszne i ma bogaty smak.
Ale czy koncentrat pomidorowy jest zdrowy? Tak to jest. Jego odżywczy skład sprawia, że jest bardzo zdrowy. Ma bardzo mało kalorii i możesz uzupełnić wchłanianie składników odżywczych, jedząc go. Jedząc go, możesz także zapobiec wielu szkodliwym chorobom, w tym rakowi, problemom ze skórą i sercem.