Chleb orkiszowy w ostatnich latach zyskał na popularności, ale czy chleb orkiszowy jest zdrowy? Tak, jest bardzo pożywny. Ze względu na swój skład odżywczy oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, warto zapoznać się z naszym artykułem.
Orkisz to gatunek pszenicy. Istnieje już od ponad tysięcy lat. Być może w ciągu ostatnich kilku lat jego popularność wzrosła, ale w starożytności uważano go za typowe jedzenie w różnych częściach Europy.
Ludzie postrzegają chleb orkiszowy jako substytut pszenicy, ponieważ oferuje on wiele korzyści. Ale czy chleb orkiszowy jest zdrowy? Zapewnia szereg korzyści zdrowotnych, które omówiliśmy w artykule. Ponadto w artykule zwrócono uwagę na pewne wady stosowania orkiszu do wypieku chleba.
Chleb orkiszowy vs chleb pszenny
Różnią się od siebie, ale są ze sobą ściśle powiązane. Orkisz to gatunek pszenicy. Jeśli sprawdzisz ich skład odżywczy, zauważysz duże podobieństwo.
Chleb orkiszowy charakteryzuje się wyższą zawartością białka i tłuszczu oraz mniejszą zawartością błonnika nierozpuszczalnego i całkowitego. Ale czy chleb orkiszowy jest zdrowy w porównaniu do pszennego? Obydwa mają podobne zalety, z niewielkimi różnicami. Rzeczywiście mają pewne różnice w smaku, a Twoje preferencje mogą zależeć od tego, co lubią Twoje kubki smakowe.
Wartości odżywcze mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa nie jest mocno przetworzona i zachowuje większość swoich pierwotnych składników odżywczych. Zawiera zdrową zawartość białek, minerałów, tłuszczu i wielu innych składników. Dzięki dobrze zbilansowanym składnikom odżywczym jest on idealnym uzupełnieniem naszej diety. To wyjaśnia również, dlaczego w starożytności było to podstawowe pożywienie.
Zawartość istotnych składników odżywczych w 100 gramach gotowanego orkiszu przedstawia poniższa tabela.
Energia | 127 kcal |
Białko | 5,5 g |
Skrobia | 19,6 g |
Węglowodany | 26,4 g |
Błonnik ogółem w diecie | 3,9 g |
Całkowity lipid (tłuszcz) | 0,85 g |
Wapń | 10 mg |
Żelazo | 1,67 mg |
Magnez | 49 mg |
Sód | 5 mg |
Cynk | 1,25 mg |
Miedź | 0,215 mg |
Czy chleb orkiszowy jest zdrowy?
O tę odpowiedź najczęściej pytają osoby, które chcą przejść na chleb orkiszowy i zastanawiają się, co on oferuje. Chleb orkiszowy ma pewne właściwości zdrowotne, które wyjaśniono poniżej.
Ciśnienie krwi
Spożywanie określonych pokarmów u niektórych osób powoduje nadciśnienie, co jest poważnym problemem. Chleb orkiszowy zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, co jest niezwykle pomocne, szczególnie u osób po 40. roku życia.
Zdrowie serca
Jeśli zdecydujesz się dodać do swojej diety chleb orkiszowy, możesz zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i chorób serca aż o 21% w porównaniu do osób, które nie spożywają dużo pełnego ziarna.
Jakość ta wynika z wysokiej zawartości błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych. Te składniki odżywcze utrzymują ciśnienie krwi i cholesterol oraz łagodzą problemy z sercem.
Trawienie
Wypróbuj chleb orkiszowy, jeśli masz problemy, takie jak zaparcia, wzdęcia i biegunka. Może zmniejszyć ryzyko chorób układu trawiennego, atakujących głównie okrężnicę.
Kontrola wagi
Zwiększenie dziennego spożycia błonnika pomaga kontrolować i redukować wagę. Wykazało to randomizowane badanie przeprowadzone na 240 osobach i jeśli nie jesteś w stanie przestrzegać trudnych diet, jest to dla Ciebie dobra opcja.
Regulacja poziomu cukru we krwi
Jak wspomniano wcześniej, chleb orkiszowy charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i węglowodanów złożonych. W porównaniu do innych produktów spożywczych, orkisz jest trawiony powoli, co pozwala dłużej zachować uczucie sytości. To ograniczone trawienie może opóźnić nagłe uwolnienie glukozy we krwi po zjedzeniu pokarmu. Zatem jedzenie orkiszu może nie tylko pomóc kontrolować apetyt, ale także kontrolować poziom cukru.
Czytaj więcej: Czy miód wielokwiatowy jest zdrowy? Jego zalety i odżywianie
czy chleb orkiszowy ma gluten?
Nie, chleb orkiszowy nie jest całkowicie bezglutenowy, tak jak pszenica i jęczmień. Dlatego powinny go unikać osoby z nadwrażliwością na gluten lub celiakią. Jedzenie tego może wywołać reakcję autoimmunologiczną w żołądku, co nie jest dobre. Zatem to, czy chleb orkiszowy jest zdrowy, może zależeć od Twojego stanu zdrowia.
czy chleb orkiszowy jest zdrowy dla cukrzyków?
Chleb orkiszowy można stosować w celu zapobiegania lub leczenia cukrzycy. Jest to pełnoziarniste ziarno o dobrej zawartości błonnika, odpowiednie do leczenia cukrzycy typu 2. Rafinowane pieczywo może nie zapewniać takiej ochrony.
Czy chleb orkiszowy jest najzdrowszy?
Chleb orkiszowy jest podobny do pszenicy i oferuje szereg wartości odżywczych. Czy zatem chleb orkiszowy jest dla Ciebie zdrowy? Ze względu na szereg zalet jest to niewątpliwie zdrowa opcja, a odpowiedź tę szczegółowo uzasadniliśmy w tym artykule.